Η μαγεία των Graphic Novels: Red Rosa & Bohemians

Μπορούν τα έργα της 9ης Τέχνης να διδάξουν Ιστορία; Και όμως! Δύο εξαιρετικές δουλειές των εκδόσεων Verso Books έρχονται για να επιβεβαιώσουν την παραπάνω άποψη.

Στην εποχή της pop κουλτούρας τα comics εξελίσσονται σε graphic novels και προσφέρουν όχι μόνο διασκέδαση αλλά και γνώση στους αναγνώστες τους.

 

Processed with VSCO with c1 preset

 

 

Red Rosa

 

Η βιογραφία αλά-comic της γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμποργκ.

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2015 και σύμφωνα με την Observer ανήκει στα καλύτερα graphic books του ίδιου έτους. Η παρουσίαση της βιογραφίας ενός σημαντικού πολιτικού προσώπου σε σκίτσο δεν είναι κάτι το πρωτότυπο. Ήδη στη χώρα μας κυκλοφορούν μεταφρασμένες 3 βιογραφίες σε graphic novel για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Όμως, το παρόν έργο ξεχωρίζει τόσο για την δουλειά της σκιτσογράφου όσο και για την επιμέλεια του έργου. Η Kate Evans παρουσιάζει με ακριβή φωτογραφική πιστότητα τα γεγονότα μιας σπουδαίας ζωής και ταυτόχρονα την πορεία των ιστορικών γεγονότων που συντάραξαν την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η επιμέλεια του ιστορικού Paul Buhle, μας δείχνει για μια ακόμη φορά (έχει προηγηθεί η επιμέλεια του έργου του Howard Zinn Ιστορία του Λαού των Η.Π.Α που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αιώρα) την προσεκτική δουλειά ενός ανθρώπου που δεν έγινε τυχαία ιδρυτής του αρχείου της Προφορικής Ιστορίας της Αμερικανικής Αριστεράς.

Η ανάγκη της εποχής μας για την ιστορική γνώση οδηγεί στη δημιουργία εναλλακτικών οδών αναζήτησής της. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ο Buhle στο παρόν έργο δημιουργεί 33 σελίδες με βιβλιογραφικό και πληροφοριακό υλικό για την Λούξεμποργκ. Ομολογουμένως κάτι τέτοιο εκπλήσσει και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την σπουδαιότητα του έργου. Διαβάζεται ευχάριστα αλλά όχι εύκολα, περιέχει αρκετούς όρους πολιτικής επιστήμης και θεωρίας. Στο τέλος όμως μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κανείς.

 

 

Bohemians

 

Πολύ πριν γίνουν μόδα οι Hipsters, πολύ πριν υπάρξουν οι Beatniks, υπήρξαν οι Μποέμ. Ποιος θα το περίμενε ότι η Βοημία θα έδινε το όνομά της σε ένα ολόκληρο κίνημα ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή τόσο της Ευρώπης όσο και των Η.Π.Α.;

Το παρόν έργο αποτελεί συνεργασία αρκετών εξαιρετικών σχεδιαστών comics όπως οι Spain Rodriguez, Sharon Rudahl, Peter Kuper, Sabrina Jones, David Lasky, Afua Richardson, Lance Tooks, Milton Knight και άλλων πολλών. Υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια των Paul Buhle και David Berger μέσα σε 9 κεφάλαια παρατηρούμε τη μαγευτική ζωή προσωπικοτήτων όπως οι Walt Whitman, Gertrude Stein, Marcel Duchamp, Josephine Baker και γνωρίζουμε έργα και καταστάσεις άγνωστες σε εμάς. Ο αναγνώστης θα ενθουσιαστεί με την απλότητα που παρέχονται τόσες πολλές πληροφορίες μέσω εξαιρετικών σκίτσων. Μια ανθολογία προσωπικοτήτων που τις συναντάς στα περιθώρια της ιστορίας των χρόνων 1850-1940, αλλά αξίζει να τις ανακαλύψεις. Στο τέλος του βιβλίου παρέχεται πλούσια βιβλιογραφία για παραπάνω μελέτη.

Σύμφωνα με τον Scott McCloud «οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τα Comics γιατί τα προσδιορίζουν σε πολύ στενά περιθώρια. Αν καταφέρουμε να διαψεύσουμε τα στερεότυπα του αναγνωστικού κοινού, η προοπτική τους είναι απεριόριστη και συναρπαστική».

Τα παραπάνω έργα αποδεικνύουν κάτι τέτοιο! Ανακαλύψτε τα και εσείς!

Κυκλοφορούν στα αγγλικά από τις εκδόσεις Verso Books.

[Η αρχική παρουσίαση της κριτικής έγινε στο site » Dreamers & Co » στις 23/09/2016]

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η μαγεία των Graphic Novels: Red Rosa & Bohemians

  1. Παράθεμα: Culture mashup of 2017 & 8 books for thoughts | Mon petit Cafe de Humanite

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s