Books for gifts!

1607448542224

 

Αυτό το διάστημα γράφονται τα αγαπημένα μου άρθρα της χρονιάς! Και ποια είναι αυτά; Μα, φυσικά οι αναγνωστικές λίστες που προτείνουν οι συντάκτες περιοδικών, εφημερίδων, εκδοτικών οίκων κτλ. για βιβλιο-δώρα απ’ όλη την εκδοτική παραγωγή του χρόνου που πέρασε. Είναι μια πάγια και ετήσια συνήθεια εγχώριων και μη αρθρογράφων. Οι περιβόητες ξενόγλωσσες λίστες είναι απολαυστικές και δίνουν ωραίες αφορμές και ιδέες στους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους για νέες κυκλοφορίες στο μέλλον. Ωστόσο, στη χώρα μας, παλιοί και νέοι τίτλοι καταγράφονται και διαμοιράζονται ως αναγνωστικές προτάσεις ή ευκαιρίες για δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα και, γιατί όχι, στον ίδιο μας τον εαυτό. Βέβαια, φέτος, με την κατάσταση της καραντίνας οι αγορές πολλών βιβλίων δεν περίμεναν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές για να πραγματοποιηθούν. Το αντίθετο!

Στο παρακάτω blog post θα παρουσιάσω ποια βιβλία, λογοτεχνικά και μη, ξεχώρισα κυρίως από τις κυκλοφορίες του δεύτερου εξαμήνου του χρόνου μέχρι σήμερα. Είναι προσωπικές επιλογές και αρκετές είτε τις έχω είτε επιθυμώ να τις αποκτήσω. Στόχος της παρούσας λίστας δεν είναι να «επιβληθούν» οι αναγνωστικές μου προτάσεις, αλλά όπως και στα Ξεφυλλίσματα ή στο Βιβλίο της Παρασκευής, επιθυμώ να μοιραστώ τους τίτλους που ξεχωρίζω, με βάση το προσωπικό μου αναγνωστικό γούστο.

Αξίζει να αναφερθεί, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν βιβλία μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή τις διακοπές του καλοκαιριού. Ο καθένας διαβάζει και αγοράζει βιβλία όποτε το επιθυμεί! Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να διαβάσει κανείς νέες εκδόσεις, όπως αυτές που θα αναφέρω εγώ. Στα ελληνικά και στα ξενόγλωσσα γράμματα κυκλοφορούν αριστουργήματα, κλασικά ή μη, που ακόμα δεν έχουν διαβαστεί από πολλούς. Άλλωστε το παρόν blog με όλες τις δημοσιεύσεις του εδώ και χρόνια στηρίζει κάθε έργο που ξεχωρίζει!

Κάθε τίτλος ή συγγραφέας θα είναι σύνδεσμος: πατώντας πάνω του θα οδηγείστε στο βιβλίο και στις πληροφορίες που το αφορούν. Θα προσπαθήσω κάθε επιλογή να συνοδεύεται και με ένα προσωπικό σχόλιο!

 

 


Λογοτεχνία

  • Το παρελθόν, Tessa Hadley, εκδ.Gutenberg: ειλικρινά η επιλογή του παρόντος βιβλίου είναι η αγαπημένη μεταφράστρια του, Μαρία Αγγελίδου. Κάθε επιλογή δουλειάς της είναι ξεχωριστή και μας γνωρίζει έργα που δεν θα τα είχαμε προσέξει αλλιώς.
  • Manhattan Transfer, John Dos Passos, εκδ.Μεταίχμιο: γίνεται κανείς να μη γνωρίζει τον ξεχωριστό και προδομένο Passos; Η Τριλογία των ΗΠΑ, ένα κορυφαίο έργο του 20ου αιώνα, έρχεται να συμπληρωθεί με την επανέκδοση του παραπάνω έργου. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας και ένας διαρκής φόρο τιµής στις δύο όψεις του αµερικάνικου ονείρου.
  • Τα χρόνια της βραδύτητας, Φερνάντο Αραμπούρου, εκδ.Πατάκη: όταν έχεις διαβάσει ένα αριστούργημα από έναν συγγραφέα, πάντα ανυπομονείς να διαβάσεις ό,τι νέο δικό του κυκλοφορήσει. Γνωρίσαμε τον Αραμπούρου μέσω της σπαρακτικής Πατρίδας του την προηγούμενη χρονιά και φέτος κυκλοφόρησε ένα σύντομο, αλλά καθόλου αμελητέο , έργο του που θέλω πολύ να διαβάσω!
  • Οι Αργοναύτες, Μάγκι Νέλσον, εκδ.Αντίποδες: είναι το βιβλίο για το οποίο έχω διαβάσει τα περισσότερα ξενόγλωσσα άρθρα όλη την προηγούμενη χρονιά! Αρκετοί το προμηθεύτηκαν στα αγγλικά, όμως τώρα έχουμε την ευκαιρία να το διαβάσουμε σε μια καλαίσθητη εγχώρια έκδοση!
  • Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ, Jonathan Coe, εκδ.Πόλις: υπάρχει περίπτωση αν λατρεύεις ό,τι γράφει ο φανταστικός Κόου, να μην προμηθευτείς το νέο του έργο με κλειστά τα μάτια;
  • Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ, Άρης Μαραγκόπουλος, εκδ.Τόπος : είχε χρόνια ο ξεχωριστός έλληνας συγγραφέας Μαραγκόπουλος να κυκλοφορήσει νέο μυθιστόρημα (εξαιρώ την επανακυκλοφορία της Τριλογίας του ’80) . Δηλώνω μεγάλη θαυμάστρια κάθε έργου του και θεωρώ ότι κάθε του μυθιστόρημα πρέπει να μπει στις λίστες με προτάσεις αγορών.
  • Ο μονάρχης των σκιών, Χαβιέρ Θέρκας, εκδ.Πατάκη: άλλος ένας ξεχωριστός ισπανός συγγραφέας, με γραφή ποταμό που αξίζει να ανακαλύψετε κάθε έργο του. Ο παραπάνω τίτλος θεωρείται το αριστούργημά του!
  • Μπάιρον, Giuseppe Tomasi di Lampedusa, εκδ.Αιώρα: δύο είναι οι λόγοι επιλογής αυτού του βιβλίου, αρχικά ο συγγραφέας του Γατόπαρδου και στη συνέχεια η αγαπημένη μου φίλη και μεταφράστρια Δήμητρα Δότση, που κάθε επιλογή έργου της είναι απλά διαμάντι.
  • Ο έμπορος του φωτός, Roberto Vecchioni, εκδ.Κριτική: έχω διαβάσει και τα δύο έργα του συγγραφέα που κυκλοφορούν στη χώρα μας και τα θεωρώ αριστουργήματα. Συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο και ύμνος των γραμμάτων και των τεχνών ο παραπάνω τίτλος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βιβλία που πρέπει να αναζητήσει κανείς.
  • Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους (τόμος Α’&B’), Hans Fallada,εκδ.Gutenberg: νομίζω ότι δεν χρειάζεται συστάσεις ο Fallada από εμένα! Τώρα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του και στη γλώσσα μας. Μπράβο στην πρωτοβουλία των εκδόσεων!
  • Εκεί που είχαν ζήσει, Ρέυμοντ Κάρβερ, εκδ.Κίχλη: ο Κάρβερ είναι ένας από τους αγαπημένους διηγηματογράφους. Τώρα μπορούμε να διαβάσουμε και την ποίησή του!
  • Αναμνήσεις ενός αντισημίτη, Γκρέγκορ Φον Ρετσόρι, εκδ.Δώμα: νομίζω ότι ήταν ο τίτλος-έκπληξη λίγο πριν το τέλος της χρονιάς! Εμπιστευόμαστε για μια ακόμη φορά τη μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου και προχωρούμε δυναμικά!
  • Άπαντα, Αντώνης Σαμαράκης, εκδ.Ψυχογιός: για όποιον δεν έχει στην κατοχή του το σύνολο του έργου του σπουδαίου Σαμαράκη είναι μια καλή ευκαιρία να το αποκτήσει σ’ αυτήν την καλαίσθητη δίτομη έκδοση. Ο Σαμαράκης πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους τους έλληνες αναγνώστες, είναι τόσο απλό και ξεκάθαρο!
  • Παραγουάη, Μιχάλης Μοδινός, εκδ.Καστανιώτη: δεν είναι τόσο το συγκεκριμένο βιβλίο που προτείνω, όσο ο εκπληκτικός και λυρικός συγγραφέας Μοδινός, που είναι απαραίτητο να έχετε διαβάσει κάτι δικό του κάποια στιγμή στην αναγνωστική σας πορεία.
  • Ζωή μέχρι χθες, Γιάννης Ξανθούλης, εκδ.Διόπτρα: ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον υπέροχο Ξανθούλη. Όποιο βιβλίο του και αν διαβάσετε, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε. Βέβαια, τον άκουσα στην παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου στη 17η ΔΕΒΘ και με ενθουσίασε η θεματική του!
  • Άντρες χωρίς άντρες, Νίκος Δαββέτας, εκδ.Πατάκη: έχω διαβάσει τα άπαντα του κ.Δαββέτα και τον κατατάσσω στους αγαπημένους μου έλληνες συγγραφείς. Το παραπάνω βιβλίο του είναι μια νέα κυκλοφορία με μια άκρως ενδιαφέρουσα θεματική.
  • Σωστό αίμα,  Φραντσέσκα Μελάντρι, εκδ. Καστανιώτη: ένα βιβλίο που έχει συζητηθεί πάρα πολύ, όχι μόνο στη χώρα έκδοσής του, την Ιταλία, άλλα όπου έχει μεταφραστεί! Συγκλονιστική θεματική και ηθική επικαιρότητα που καίει!
  • Ορδέσα, Manuel Vilas, εκδ.Ίκαρος: η αλήθεια είναι ότι απέκτησα αυτό το βιβλίο με κλειστά μάτια, καθώς το είχε προτείνει ο αγαπημένος Φερνάντο Αραμπούρου, προτού διαβάσω το θέμα του! Αυτό θα πει τυφλή εμπιστοσύνη στους συγγραφείς!
  • Η πλήξη, Alberto Moravia, εκδ.Ελληνικά Γράμματα: πόσο ωραίο είναι να επανακυκλοφορούν έργα αγαπημένων συγγραφέων! Διαβάστε οτιδήποτε από τον Μοράβια βρεθεί στα χέρια σας! (Υπέροχα που επανέρχονται σιγά-σιγά στα εκδοτικά πράγματα τα Ελληνικά Γράμματα).
  • ΗΠΑ, Εκλογές & Ανατροπές, Συλλογικό, εκδ.Καστανιώτη: άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση, καθώς περιλαμβάνει 3 κομβικά μυθιστορήματα (Δεν γίνονται αυτά εδώ – Ο βιβλιοθηκάριος – Αμέρικα Αμέρικα των  Ίθαν Κέινιν, Σίνκλερ Λιούις, Λάρυ Μπέινχαρτ) της αμερικανικής λογοτεχνίας και είναι τέλειο να τα έχεις στη συλλογή σου σε μια συνολική έκδοση!
  • Η πολιτεία Λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες, Αργύρης Χιόνης, εκδ.Κίχλη: μπράβο στις εκδόσεις που συγκέντρωσαν δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα του σπουδαίου Χιόνη σε μια πανέμορφη συνολική έκδοση!

Non Fiction

  • Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες, Νίκος Κ.Αλιβιζάτος, εκδ.Μεταίχμιο: Από τον Γράμμο έως τον covid-19: οκτώ δεκαετίες με πετάγματα και εκτροχιασμούς, όλες ιδωμένες μέσα από ισάριθμες εικόνες που ο συγγραφέας ανακαλεί περισσότερο ως κεντρίσματα, παρά ως μαρτυρίες, αναφέρει χαρακτηριστικά το οπισθόφυλλο. Ωστόσο, όποιος έχει διαβάσει τα εκπληκτικά κείμενα ή βιβλία του κ.Αλιβιζάτου κατά καιρούς δεν μπορεί να μην κεντριστεί από το νέο ημί-αυτοβιογραφικό βιβλίο του.
  • Τα μνημεία για τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Εικονομαχίες στην Ευρώπη του Ψυχρού πολέμου (1945-1975), Τενεκετζής Αλέξανδρος, εκδ.Ασίνη: μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη, από έλληνα ερευνητή, για ένα θέμα που αφορά τη Δημόσια Ιστορία και τη διατήρηση της Μνήμης. Στο σημείο αυτό να προστεθεί ότι και ο ιστορικός Keith Lowe με το νέο έτος θα κυκλοφορήσει ένα ανάλογο πόνημα το οποίο ευχόμαστε να μεταφραστεί σύντομα και στα ελληνικά.
  • Το Ολοκαύτωμα και η Ευρωπαϊκή ιστορική συνείδηση, Γιώργος Κόκκινος, εκδ.Παπαζήση: ο ιστορικός κ.Κόκκινος δεν χρειάζεται συστάσεις για τη θεματική του νέου του βιβλίου. Είναι ένα από τα ονόματα που κυριαρχούν στις σπουδές για το θέμα του Ολοκαυτώματος και κάθε νέα μελέτη του είναι ένας ακόμα χρήσιμος οδηγός, πηγή γνώσης και κριτικής σκέψης.
  • Ελληνική πεζογραφία 1974-2010. Το μέτρο και τα σταθμά, Ελισάβετ Κοτζιά, εκδ.Πόλις: οι μελέτες για τη λογοτεχνία της κ.Κοτζιά είναι απλά κορυφαίες! Το παρόν πόνημα έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη μελέτη της Ιδέες και αισθητική. Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι 1930-1974 και να αποτελέσει ένα απαραίτητο δίδυμο τόσο για τους ερευνητές της Λογοτεχνίας, αλλά και όσους επιθυμούν να μάθουν για την νεοελληνική κληρονομιά της.
  • Οι ζωές των άλλων. Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), Δορδανάς Στράτος Ν. & Καλογρηάς Βάιος, εκδ.Επίκεντρο : ένα βιβλίο που περίμενα σχεδόν δύο χρόνια να εκδοθεί από τις εκδ.Μεταίχμιο, αλλά ανακαλύπτω ότι κυκλοφόρησε από άλλο εκδοτικό οίκο(!). Δεν χρειάζεται περισσότερο ανάλυση το περιεχόμενο, καθώς ο τίτλος είναι καίριος. Ναι, πολύ σωστά καταλάβατε παραπέμπει στην συγκλονιστική ταινία Οι ζωές των άλλων, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για μια ενδελεχή αρχειακή μελέτη που τα αποτελέσματα της συγκλονίζουν.
  • Δεν υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι. Η μυστική ζωή της μητέρας μου, Φόργκατς Άντρας, εκδ.Πατάκη: μια εξίσου συγκλονιστική ιστορία, ως μια άτυπη συνέχεια της παραπάνω μελέτης, για όποιον ενδιαφέρεται για μια ακόμη ματιά στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού και της μυστικής αστυνομίας των χωρών που κυριαρχούσε.
  •  Η δημόσια ιστορία. Μια εισαγωγή, Εξερτζόγλου Χάρης, Εκδόσεις 21ος: ένα απαραίτητο εισαγωγικό εγχειρίδιο για μια άκρως ενδιαφέρουσα θεματική.
  • Στο βάθος του αιώνα. Ένα αφήγημα για την Αθήνα, Νίκος Βατόπουλος, εκδ.Μεταίχμιο: ένας από τους αγαπημένους μου αρθρογράφους! Πριν από χρόνια είχα δηλώσει δημόσια ότι τα κείμενά του επιβάλλεται να συλλεχθούν και να εκδοθούν. Προσωπικά έχω ολόκληρους φακέλους γραφείου με αυτά! Η μοναδική λυρική ματιά του γύρω από την πόλη της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών στη χώρα μας, είναι ό,τι ομορφότερο μπορεί να διαβάσει κανείς και να δει με μια άλλη οπτική γειτονιές και δρόμους. Τελικά, οι εκδ.Μεταίχμιο έκαναν πραγματικότητα την ευχή μου! Αξίζει να αναζητήσετε και τις υπόλοιπες κυκλοφορίες που επιμελείται.
  • Τρεις γυναίκες, Lisa Taddeo, εκδ.Κλειδάριθμος: Οι Τρεις γυναίκες βασίστηκαν σε πολλά χρόνια διεξοδικής έρευνας και, με την εκπληκτική αμεσότητά του, το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό πορτρέτο του ερωτικού πόθου στη σημερινή Αμερική, φέρνοντας στο φως πόσο ευάλωτη, πολύπλοκη και άνιση είναι η γυναικεία επιθυμία. Είναι ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό επίτευγμα κι ένας αφηγηματικός θρίαμβος, ένα βιβλίο γεμάτο ψυχολογικές αποχρώσεις κι ενσυναίσθηση, που μας συστήνει τρεις αλησμόνητες γυναίκες –και μια εξαιρετική συγγραφέα– που οι εμπειρίες τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνες.
  • Έντεκα συναντήσεις. Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο, Ζουμπουλάκης Σταύρος & Μπουρνάζος Στρατής, εκδ.Πόλις: μόνο από τον τίτλο φανταζόμαστε το περιεχόμενο! Όσοι εκπαιδευτικοί το διάβασαν συμφωνούν ότι πρέπει να διδάσκονται μέρη του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Σχετικά με το τίποτα. Αυτοβιογραφία,Woody Allen, εκδ.Ψυχογίος: το πολυαναμενόμενο έργο του αιρετικού μας Woody Allen σε μετάφραση του αξεπέραστου Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη. Τι άλλο να προσθέσω;!
  • Βερολίνο, 1933. Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ, Daniel Schneidermann Daniel, εκδ.Πόλις: μια ξεχωριστή μελέτη, ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για δημοσιογράφους και μη σχετικά με τη στάση του Τύπου απέναντι στον Ολοκληρωτισμό.
  • Το Κυπριακό πρόβλημα. Παρελθόν, παρόν και μέλλον, Πολύβιος Γ.Πολυβίου, εκδ.Επίκεντρο: μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη για όποιον επιθυμεί να μάθει για ένα καίριο ζήτημα της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας.
  • Κινηματογράφος και ιστορία. Η κατοχή και η αντίσταση στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους από το 1945 μέχρι το 1981, Γιώργος Ανδρίτσος, εκδ.ΚΨΜ: επανέκδοση μιας σημαντικής μελέτης για ένα θέμα που συνδυάζει μοναδικά την Τέχνη του Κινηματογράφου με την Επιστήμη του Χρόνου, την Ιστορία.
  • Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930, Χριστίνα Κουλούρη, εκδ.Αλεξάνδρεια: το 2021 θα γιορταστούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Βγήκαν και θα βγουν πάρα πολλές μελέτες. Ωστόσο, ο μη-γνώστης αναγνώστης οφείλει να μην παρασυρθεί απ’ ό,τι κυκλοφορήσει και το θεωρήσει αυθεντία. Η μελέτη της κ.Πρύτανη,  Χριστίνας Κουλούρη, είναι υποδειγματική χωρίς να εντάσσεται στον εκδοτικό «χαμό» των 200 ετών. Η μελέτη της, απόρροια ετών, είναι μια κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της μνήμης κατά τον πρώτο κρίσιμο αιώνα του ελληνικού κράτους, όταν διαμορφώνεται ο Κανόνας της ιστορικής μνήμης που ορίζει και στηρίζει την εθνική ταυτότητα. Ένα απαραίτητο  κριτικό ανάγνωσμα για γνώστες ή μη!
  • Άγνωστη χώρα.Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ού αιώνα, Έφη Γαζή, εκδ.Πόλις: το νέο πόνημα της άτυπης καθηγήτριας μου στα μεταπτυχιακά μου χρόνια! Το νέο της βιβλίο εξετάζει ένα ρεύμα ιδεών που τάραξε την ελληνική πνευματική, πολιτισμική αλλά και πολιτική ζωή στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ιδέες που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, αλλά και της Δύσης με την Ανατολή, σε μια κρίσιμη εποχή που σφραγίζεται από μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές. Ανακαλύπτοντας την υπέροχη πένα της κ.Γαζή, αξίζει να αναζητήσετε και το προηγούμενο έργο της Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια.Ιστορία ενός συνθήματος ,1880-1930.
  • Βουβά κόμικς και εικονοβιβλία. Τεχνικές αφήγησης στα βιβλία χωρίς λέξεις, Μαριάννα Μισίου, εκδ.Καλειδοσκόπιο: «Μέσα από την ιστορική, θεωρητική και αναλυτική τεκμηρίωση της μελέτης αυτής, η ανάγνωση των βιβλίων χωρίς λέξεις αναδεικνύεται σε παιχνίδι της ανακάλυψης και της επινόησης, της παρατηρητικότητας και της αναγνώρισης, της μνημονικής ανάκλησης και της έκπληξης του καινούργιου, της ευχαρίστησης και της ενσυναίσθησης». Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Sapiens Μια εικονογραφημένη ιστορία: Τόμος 1 – Η γέννηση του ανθρώπου Harari Yuval Noah & Vandermeulen David, εκδ. Αλεξάνδρεια: άτυπος συνδυασμός με την παραπάνω μελέτη, ένα σημαντικό ιστορικό βιβλίο τώρα σε μορφή graphic novel.
  • Πόσες λέξεις; Ένα πολιτικό μετα-ρεπορτάζ 1995-2016, Σελλά Όλγα, εκδ.Στερέωμα: μία από τις αγαπημένες μου αρθρογράφους ενώνει τις δημοσιογραφικές διαδρομές της και μας τις παραδίδει. Μου αρέσουν πάρα πολύ τέτοια συνολικά έργα, όπως και εκείνο της Σταυρούλας Παπασπύρου Χωρίς Μαγνητόφωνο.
  • Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ερμηνευτική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων, Κιοσσές Σπύρος & Χατζημαυρουδή Ελένη, εκδ.Κριτική: ο τίτλος είναι ενδεικτικός για το τι μπορεί κανείς να ανακαλύψει εντός του βιβλίου. Απαραίτητο ανάγνωσμα και βοήθημα για όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούμε οι μαθητές να δουν διαφορετικά τη Λογοτεχνία και να την αγαπήσουν.

2 σκέψεις σχετικά με το “Books for gifts!

  1. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
    και σύντομα ελεύθεροι!
    Με φιλία
    Νίκος Ξένιος
    On Wed, Dec 23, 2020 at 7:00 AM Mon petit Cafe de Humanite wrote:
    > Mon petit Cafe de Humanite posted: » Αυτό το διάστημα γράφονται τα
    > αγαπημένα μου άρθρα της χρονιάς! Και ποια είναι αυτά; Μα, φυσικά οι
    > αναγνωστικές λίστες που προτείνουν οι συντάκτες περιοδικών, εφημερίδων,
    > εκδοτικών οίκων κτλ. για βιβλιο-δώρα απ’ όλη την εκδοτική παραγωγή του
    > χρόνου που »
    >

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s