Τα μπάνια του λαού v.2018

IMG_20180816_174400_656

Τι μένει από ένα καλοκαίρι όπου δύο από τους τρεις μήνες του βρέχει κάθε σαβ/κο και οι υποχρεώσεις δεν σε αφήνουν μέχρι αρχές Αυγούστου; Ας μην είμαστε αχάριστοι, όλο και κάτι θα έχει μένει. Λίγο χρώμα από τον ήλιο που βγήκε και τον χάρηκα όλο τον Αύγουστο, θερινά θέατρα, λίγες ταινίες, πολλά ωραία βιβλία γεμάτα με άμμο και αλμύρα και κυρίως ηρεμία και μακριά από τη βουή της πόλης.

Παρακάτω ακολουθούν λίγα λόγια γι’ αυτά που ξεχώρισα, γιατί είχαμε και κάποιες άτυχες επιλογές που δεν χρειάζεται να αναφερθούν.

 

Θέατρο: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, ίσως η πιο μεστή και καθηλωτική παράσταση του φετινού καλοκαιριού. Εξαιρετική απόδοση κειμένου από τον Γιώργο Μπλάνα (που ναι, πρέπει να διαβάσατε άπειρα κείμενα και γνώμες φέτος για τις μεταφράσεις του, αλλά σ’ αυτή την παράσταση ήταν φοβερή η απόδοση), καίριες και ολοκληρωμένες  ερμηνείες από τον Αιμίλιο Χειλάκη, την Αθηνά Μαξίμου και τον Μιχάλη Σαράντη καθώς και τα μέλη του Χορού. Ενδυματολογία που θύμιζε έργα του Νταλί και της Φρίντα Κάλο και γενικότερα πίνακες ζωγραφικής. Τελικό συμπέρασμα; Όποιος έβρισκε βαρετό το μάθημα στο Λύκειο βλέποντας την παράσταση άλλαξε άρδην γνώμη!

 

Κινηματογράφος:

  • «The bookshop» : μια γλυκόπικρη ιστορία για μια ξεχωριστή βιβλιοπώλισσα και πώς μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή τα βιβλία.
  • «Funny Lady»: μια ακόμα ταινία με την υπέροχη  Barbra Streisand μια άτυπη συνέχεια του Funny Girl, ένας ύμνος στη γυναικεία ψυχή και στην αδυναμία των συντρόφων να αντέξουν τον δυναμισμό της Γυναίκας.
  • «Loving Pablo»: συγκλονιστική και καταιγιστική ταινία που αφορά τον Πάμπλο Εσκομπάρ, σε μοναδικές ερμηνείες του ζεύγους Javier Bardem-Penélope Cruz.
  • «Ocean’s 8»: αχ είχα καιρό να απολαύσω τόσο μια ταινία τέτοιου είδους, θυμίζει λίγο ο Διάβολος φορούσε Prada, Sex & the City και ταινίες με μεγάλα ληστρικά «κόλπα». Νομίζω ότι γυρίστηκε για να περάσει όλο το μοναδικό καστ απλά υπέροχα και διασκεδαστικά (δεν διάβασα πουθενά για τυχόν ίντριγκες ανάμεσά τους).
  • Δύο ιταλικές ταινίες που μεταφράστηκαν οι τίτλοι τους φρικτά στα ελληνικά, αλλά οι υποθέσεις τους είναι εξαιρετικές και δείχνουν πόσο μπροστά είναι στην κωμωδία οι γείτονές μας και αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με χιούμορ και ρεαλισμό: «Come un gatto in tangenziale» & «Metti la Nonna in Freezer», αναζητήστε τες!

 

Βιβλία:

Ολοκλήρωσα σχεδόν ταυτόχρονα δύο συγκλονιστικά βιβλία που αφορούν την Ιατρική στην υπηρεσία του Κακού, τον «Κόκκινο Σταυρό» (εκδ.Πόλις) της Μαρίας Γαβαλά και την «Εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε» (εκδ.Κριτική) του Olivier Guez. Συνέχισα με μεγάλη χαρά το νέο μεταφραστικό πόνημα της Δήμητρας Δότση (βλ. Τετραλογία της Νάπολης)  που ήταν σύντομο, αλλά περιεκτικό, «Η χαμένη αναγνώστρια» (εκδ.Ίκαρος) του Fabio Stassi και γεμάτο όμορφες σκέψεις για τη δύναμη των βιβλίων. Ακολούθησε το «Να με φωνάζεις με τ’όνομά σου» (εκδ.Μεταίχμιο) του Andre Aciman, που με εξέπληξε ευχάριστα, όχι τόσο για την πιστότητα του στην αγαπημένη ταινία, αλλά για την υπέροχη γραφή του γεμάτη όμορφες αλήθειες για την αγάπη, όποια μορφή και αν έχει και σε όποιο φύλο αναφέρεται. Το «Μεσημέρι στο Παρίσι, πρωί στο Σικάγο» (εκδ.Κριτική) του Douglas Cowie ήταν ένα ακόμη βιβλίο για τον έρωτα, αυτή τη φορά ανάμεσα στη Σιμόν Ντε Μπωβουάρ και τον Νέλσον Όλγκριν.Συμπέρασμα; Ακόμα και αυτά τα σπουδαία πρόσωπα των Γραμμάτων είχαν τις αδυναμίες και τα πάθη τους.

Το αναγνωστικό καλοκαίρι ωστόσο σημαδεύτηκε από τον «Φοίνικα» (εκδ.Πατάκη) του Χρήστου Χωμενίδη και την «Έβδομη λειτουργία της γλώσσας» (εκδ.Opera) του Laurent Binet: συγκλονιστικά πλούσια γραφή, υπέροχη πλοκή, μια αναγνωστική απόλαυση!

Έμεινα μακριά, όσο μπορούσα, από το διαδίκτυο. Ήπια ωραίο μηλίτη, έφαγα μελένιους λουκουμάδες και έκλεισα τυπικά το καλοκαιρινό mood σε μια συναυλία-γλέντι σαν αυτά που ξέρει να φτιάχνει μοναδικά ο Χαρούλης.

Και επειδή τα σχολεία άνοιξαν, ξέρατε ότι παρακάτω ποίημα που σιγοψιθυρίζουμε κάθε τέλος καλοκαιριού βρίσκεται στο βιβλίο των κειμένων της Α’ Γυμνασίου;

   Όλα τα πήρε το καλοκαίρι τ’ άγριο μαλλί σου στην τρικυμία το ραντεβού μας η ώρα μία. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι τα μαύρα μάτια σου το μαντίλι την εκκλησούλα με το καντήλι. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι με τα μισόλογα τα σβησμένα τα καραβόπανα τα σχισμένα. Μες στις αφρόσκονες και τα φύκια όλα τα πήρε τα πήγε πέρα τους όρκους που έτρεμαν στον αέρα. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι.

 

Καλό μας φθινόπωρο!

6 σκέψεις σχετικά με το “Τα μπάνια του λαού v.2018

  1. Ωραίο το best of, περιμένω κείμενο για την 7η Λειτουργία της Γλώσσας. Έτσι θα μας αφήσεις;
    [Κουβερτούλες, ζεστός καφές, βιβλία, σειρές, ταινίες, κρουασανάκια, ε δεν είναι κι άσχημα όταν φεύγει το καλοκαίρι!]

    Αρέσει σε 2 άτομα

  2. Τζωρτζίνα,
    Καλό Φθινόπωρο! Μου άρεσε πολύ το post σου για το καλοκαίρι που πέρασες! Πολύ όμορφες επιλογές τόσο αναγνωστικές, όσο και τηλεοπτικές/κινηματογραφικές/θεατρικές.
    Μου άνοιξες την όρεξη ιδιαίτερα με τα βιβλία που διάβασες! Εμένα αρκετά από αυτά θα με συντροφέψουν το φθινόπωρο/χειμώνα που περιμένουμε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ναι! Αυτή είναι και η ομορφιά του blogging. Βρίσκεις kindred spirits και μοιράζεσαι μαζί τους όλα αυτά που σε ενθουσιάζουν, σε κάνουν χαρούμενο, σε απογοητεύουν, σε θυμώνουν. Και είναι τόσο μεγάλη η χαρά του να μοιράζεσαι!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε